חומר למחשבה! גמילה, חיסונים, סיפור לפני השינה ומה שבניהם
זמן הקסם של סיפור לפני שינה
הורים יקרים,
אחד החלקים החשובים ביותר ביממה, הינו הרגע בו השמש שוקעת, סידורי הערב מסתיימים, ואתם לוקחים לעצמכם זמן להשקיע מספר רגעים קסומים עם הילדים שאינם סובבים סביב מטלות ומשימות היום.
רגעים אלו שלפני שינה, אלו רגעים שיכולים להיות משמעותיים מאוד עבורכם ועבור ילדיכם.
ההמלצה החמה שלנו, נצלו את זמן הקסם הזה, הקריאו לילדיכם ספרים וקראו איתם. הערך המוסף של קריאה משותפת, והקראה של ספרים הוא בלתי יסולא בפז ממבחינות רבות:
- העמקת הקשר שלכם עם הילדים
- פיתוח והעשרה של היכולת השפתית של הילדים
- ההזדמנות לדבר על חוויות רגשיות ולעבד אותן בצוותא
- ההזדמנות להנחיל ערכים משפחתיים, חינוכיים
- העברת מסר של הנאה וחוויה משמעותית ללא מסכים
איך הילד שלכם נרדם הלילה? כדאי שזה יהיה עם סיפור
ד"ר איתי גל מדווח על מחקר אמריקני חדש שמגלה הבדלים משמעותיים בהתפתחות המוחית אצל ילדים שהוריהם הקריאו להם סיפור לפני השינה, לבין ילדים אחרים. פסיכולוג ילדים: "אותן עשר דקות של אינטראקציה בין ההורה לילד יכולות להיות משמעותיות ביותר בהתפתחות הילד"
קריאה לילד בגיל הרך מומלצת על ידי הורים, לקידום ההתפתחות המוחית. מחקרים פסיכולוגיים רבים בעבר כבר הראו שהקראת הסיפור משפרת את התפתחות השפה והזיהוי המילולי.
עשר דקות משמעותיות
"מחקרים רבים כבר הראו איזו חשיבות גדולה יש לקריאת ספר לפני השינה", מסביר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל, "הקריאה מעשירה לילד את עולם הדמיון, מפתחת את
אוצר המילים, השפה והמיומנויות החברתיות שלו. אבל לא פחות חשוב - עצם הקריאה עם הילד מחזקת מאוד את האינטראקציה והקשר עם ההורה, וזהו גורם מכריע ליכולתו של הילד להתמודד עם קשיים בהמשך".
"חשוב להקדיש את הזמן להתנתק לכמה דקות מהחיים והמשימות מסביב ולהתפנות לקרוא לילד ספר לפני השינה" ממליץ ד"ר חן גל, "אין תחליף לקריאה אישית ולאינטראקציה בין ההורה לילד שכוללת מגע פיזי, שיחה והסבר. בעידן המודרני, ההורים מתקשים למצוא פנאי מספיק עם הילד, אבל אותן עשר דקות יכולות להיות משמעותיות ביותר להתפתחות הילד".
מתוך: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4688657,00.html
אנו מאחלים לכם רגעים קסומים.
גמילה
גמילה מחיתולים היא אחת מאבני הדרך ההתפתחותיות הראשונות והמשמעותיות ביותר בתהליך החיברות (סוציאליזציה) של הפעוט. זהו תהליך משמעותי שבו הפעוט לומד לפעול על פי החוקים הנהוגים בחברה בה הוא גדל. במהלך הגמילה הילד מתנסה בחוויה גופנית חדשה, וסופו של התהליך הוא הישג התפתחותי משמעותי.
הורים רבים נוהגים לחשוב שיש להתחיל את תהליך הגמילה כשהפעוט מראה סימנים של מוטיבציה לעשות את צרכיו בשירותים. הדוגלים בשיטה זו נוטים להמתין להופעתם של סימנים כגון: בקשה מפורשת של הפעוט ללכת שירותים, הבעת אי נוחות מטיטול מלא, יכולת טובה של עמידה בתסכולים וכד'. מחקרים וניסיון קליני מראים שהפעוט יכול להיגמל עוד לפני הופעת הסימנים הללו, ואף יותר מכך, המתנה ארוכה להתחלת התהליך, עלולה לעכב הזדמנויות ייחודיות לביסוס תחושת יכולת ומסוגלות של הפעוט, לשיפור של יכולת השליטה העצמית, הפחתת התלות באחר ופיתוח עצמאות. בנוסף, תהליך הגמילה מזמן לפעוט מפגש עם ההורה באופן שמאפשר לו ללמוד שהוא יכול לסמוך על הוריו ולראותם כמי שמסייעים לו מול קשיים וכמי שנמצאים שם לצדו, ומאמינים ביכולתו להתגבר ולהתפתח.
על מנת לסייע לכם ההורים לקדם את תהליך הגמילה של ילדיכם בנחישות ומתוך עמדה חמה, תומכת ומעודדת, צוות הגיל הרך בשירות פסיכולוגי מזמין אתכם למפגש הורים בנושא גמילה שבו תקבלו כלים פרקטיים לגמילה מטיטולים. המפגש יתקיים לקראת הקיץ, הודעה תתפרסם בהמשך.
חיסונים
עוד לפני שילדכם מגיע לגן , דאגו שיהיה מוגן!
החיסונים בישראל אינם חיסוני חובה אבל ההרשמה לגן הוא מועד מצוין לבדיקה האם ילדכם קיבל את כל החיסונים המומלצים.
מומלץ לגשת לטיפת חלב לבדיקת מצב החיסונים.
טכנולוגיה בריאה
הורים יקרים,
צפייה ממושכת במסכים טלוויזיה, סמארטפון, מחשב, טאבלט משפיעה באופן שלילי על התפתחות קוגניטיבית, חברתית ורגשית בילדים.
מחקרים מראים כי צפיה ממושכת בטלוויזיה בפעוטות קשורה לעיכוב בהתפתחות השפה. זמן מסך ארוך נמצא קשור לבעיות שינה, ירידה באינטראקציות החברתיות וביצירתיות, ירידה בפעילות הגופנית, בעיות במוטוריקה ובכוח פיזי, השמנה, בעיות בקשב וריכוז, התמכרות למשחקים ובעיות ראיה. ככל שילד צופה יותר בטלוויזיה בגיל שנתיים וחצי כך המוכנות לכיתה א' שלו היא נמוכה יותר מבחינת אוצר מילים, יכולת חשבונית והתארגנות בכיתה. לילדים שנמצאים הרבה מול מסך IQ יותר נמוך והישגים אקדמאיים יותר נמוכים. הצפייה הממושכת בטלוויזיה גורמת לשינויים פיזיים לרעה במוח באזורים של חשיבה תכנונית ותפקודים גבוהים. מאחר והמיומנויות הסימבוליות, הזיכרון והקשב לא בשלים בפעוטות הם לא יכולים ללמוד מצפיה בטלוויזיה/מחשב.
לעומת זאת רשתות עצביות במוחם של ילדים מתפתחות יותר טוב כתוצאה מחשיפה להקראת סיפור מספר לעומת חשיפה לסרט על מסך. מומלץ להרבות במשחק עם הילדים כי זו דרך הלימוד האידיאלית.
חשיפת ילדים לאינטרנט במחשב או בסמארטפון יכולה לחשוף אותם לתכנים לא ראויים ואלימים.
לפי ארגון רופאי הילדים מתחת גיל שנתיים עדיף אפס זמן מסך, בין גיל שנתיים לחמש עדיף כמה שפחות זמן מסך ובכל מקרה לא יותר משעה ביום.
מועצה אזורית גזר מקדמת סביבה טכנולוגית מוגנת שכוללת מיעוט חשיפה למסכים ודחיית גיל השימוש בסמארטפונים.
מבוסס על מספר כתבי עת מדעיים:
Pediatrics BMC
Public Health
PLoS One
Cereb.Cortex
Journal of Paediatrics and Child
Brain connectivity
And more…
בברכת הצלחה וכניסה נעימה
למערך החינוך של המועצה האזורית גזר!