הרצאות קתדרה תשפ"ה
סדרת בוקר - בימי שלישי בין השעות 9:30-11:15
חקר המוח - הרצאת פתיחה
מרצה: אורה רבר
על המרצה: בצבא שירתה כמורה חיילת, בעלת תואר ד"ר בחינוך, מרצה על הקשר בין תפקוד תקין ובריא וחקר המוח.
חקר המוח בשנים האחרונות מביא עמו בשורה חשובה - יש מה לעשות על מנת לשמר את המוח ואיתו את הזיכרון במצב תפקודי תקין לאורך כל החיים.
8.10.24 - מוח צעיר חד ובריא בכול גיל - שיפור היכולת המוחית בעקבות למידה.
מסע אל יוון העתיקה
מרצה: פרופ' אנדריאה רוטשטיין
על המרצה: חברה באוניברסיטה העברית וראשת החוג ללימודים קלאסיים.
דרך סיפורים מהמיתולוגיה והספרות, בליווי תמונות מהאומנות והארכיאולוגיה הקלאסית, נחזור בזמן אל יוון העתיקה, כדי להבין טוב יותר את השורשים של תרבות המערב. השנה נתמקד באולימפיאדה ובעולמן של הנשים.
4.2.25 - המיתולוגיה היוונית - נשים במיתולוגיה
11.3.25 - המיתולוגיה היוונית - האולימפיאדות
יוצרים, מלחינים ומבצעים בזמר העברי
מרצה: ד"ר אסנת גולדפרב-ארזואן
אני מדביקה אנשים באהבתי לסגנונות המוסיקליים השונים. בהרצאות אספר לכם איך שיר נולד, אשתף אתכם בראיונות שקיימתי עם היוצרים השונים ואנתח את השירים בגובה האוזניים. בסוף נצפה בו.
בין יוצרי (פזמונאים ומלחינים) ומבצעי הזמר הישראלי לדורותיו, בולטים רבים וטובים. אנו נתמקד ביוצרים ומבצעים: יוסי בנאי – השנסונייר הישראלי, יגאל בשן ש"יש לו ציפור קטנה בלב", והמלחין דובי זלצר שהמוסיקה שלו מלווה את פס הקול הישראלי.
19.11.24- מוסיקה - יוסי בנאי
17.12.24- מוסיקה - יגאל בשן
28.1.25 - מוסיקה - דובי זלצר
מבוא על "בינה מלאכותית"
מרצה: גור תירוש
בינה מלאכותית: בהרצאה זו נסקור את תחום הבינה המלאכותית דרך הצגת שש יכולות: שפה, רובוטיקה, ראייה ועוד. ההרצאה מלווה בקטעי וידאו, עם כתוביות כך שכל קטעי הוידאו מונגשים.
האדם מול הטבע: נסקור סרטי טבע אשר במרכזם התמודדות האדם אל מול הטבעי, היצרי, הבלתי נשלט - הטבע.
הוריקנים, סופות שלגים, שיטפונות - הקולנוע יודע לזקק ולהעביר אל המסך את אותן תחושות כמו גם ההתמודדות של נפש האדם אל מול כוח עליון, רב עוצמה.
סליחה?! תקלה! - תקלות נפוצות בסרטים: לדוגמא: אי דיוק היסטורי, שימוש באביזרים שלא היו קיימים בתקופה, נראות אנשי הפקה בפריים ועוד. הרצאה קלילה וחווייתית.
29.4.25 - בינה מלאכותית, על זאבים "נחמדים"
27.5.25 - התנהגות וקולנוע, האדם מול הטבע
17.6.25 - קולנוע, אופס - סליחה - תקלה
מדע ודעת בעבר ובהווה
מרצה: דוד זקס
על המרצה: עסק ולימד במדעי הטבע ובחינוך: בעשורים האחרונים מנהל מכללות וקתדראות ומרצה בנושאים שונים.
נושאי השנה: נושאים מדעיים שנוצרו הן בעולם הקדום, הן בראשית החקלאות והן לקראת העת החדשה והעולם המודרני (חידושים פורצי דרך).
18.3.25 - מדע, תירבות החיטה והדגן
3.6.25 - מדע, המצאות וממציאים ברפואה
ישראל- החלטות רשלניות משפיעות ומשנות פני מציאות
מרצה: דניאל אנקר
על המרצה: מרצה בענייני אקטואליה והמזרח התיכון.
בשנות קיומה של המדינה, מתקבלות החלטות רבות על ידי בעלי תפקידים וממשלות.
חלקם התקבלו ללא דיוני עומק והביאו על המדינה תוצאות הרסניות. במפגש זה אעלה את חלקם וננסה להבין מה הוביל לקבלת ההחלטות רשלניות.
12.11.24 - ביטחון, אסטרטגיה אזורית
אסטרטגיה וביטחון בראייה ישראלית ובינלאומית
מרצה: יריב פלד
על המרצה: מרצה למדיניות הביטחון של מדינת ישראל מלפני הקמת המדינה ועד לעשור האחרון, כמו כן מרצה על היבטים של מדינות האזור ביחס לישראל ושכנותיה.
75 שנים לאחר קבלת עצמאותה מתמודדת ישראל עם לא מעט איומים ביטחוניים לצד סדרה של אתגרים אסטרטגיים ומדיניים בסביבה מזרח תיכונית דינמית ומשתנה. מתקפת הטרור שביצע חמאס, באוקטובר האחרון, ביישוביי הנגב המערבי ממחישה זאת יותר מכל.
21.1.25 - מדיניות וביטחון
11.2.25 - מדיניות וביטחון
"אגדה בחולות"
מרצה: רותי לזר
על המרצה: מרצה לספרות ואומנויות ואשת חינוך ותיקה, מנחת קבוצות, מאמנת ומדריכת הורים אדלריאנית.
הרצאת השראה – הסטרט-אפ שהפך מ"אחוזת בית" ל"תל-אביב", העיר היחידה בעולם הקרויה על שם ספר (איזה?).
מי הקים אותה? ואיך זה שלא מכירים אותו? סיפורים פיקנטיים על ראשוני מקימיה, על הבוהמה התל-אביבית בבתי הקפה ובתיאטראות, מה שתו? מה לבשו? היכן ואיך בילו אז, על מה התווכחו, ועל המיזמים פורצי הדרך של תל-אביב הקטנה.
נצא לסיור וירטואלי בעיר, בליווי מצגת עשירה בסרטים ובשירים שנכתבו על העיר.
24.6.25 - חברה וישראל, מאחוזת בית לתל אביב
מאחורי הקלעים של עולם החתונות ההודי
מרצה: מורן קושניר
על המרצה: מאז שאני זוכרת את עצמי, מדינות דרום ומזרח אסיה היו עבורי מקור השראה ומשיכה: התרבות הצבעונית, השונה כל כך מזו שלנו, המסורת העתיקה והטקסים הדרמטיים, הפילוסופיה המרתקת ותפיסת העולם השלווה. עת השתחררתי מהצבא, הגשמתי את חלומי ונסעתי לראשונה לטייל בהודו, ששבתה את ליבי. מאז חזרתי וביקרתי בה פעמים רבות מספור והרחבתי את מסעותיי גם לארצות השכנות.
עולם החתונות ההודי טומן בחובו כמיהות, שאיפות ואידאלים תרבותיים רבים. בהרצאה זו נחשף לפן הפחות מוכר ומנצנץ של עולם החתונות ההודי ודרכו נפתח צוהר לתרבות המקומית. נדבר על אידיאל העור הבהיר בהודו, נראה מדוע נפוצים נישואי השידוך, מה הציפייה מהכלה הטרייה, וכיצד יתכן שמתקיימים טקסי נישואין לא סטנדרטיים לבעלי חיים ולעצים?
24.12.24 - הודו - חתונה, זה כל הסיפור?
בריאות, גוף ונפש
מרצה: מיכל איסטרין
על המרצה: מרצה ומנחת סדנאות, מובילה פעילות לקידום הבריאות, ולשיפור באיכות החיים. כולנו מסכימים - אין נושא מרכזי ומהותי יותר לאיכות חיינו מאשר הבריאות! גוף ונפש.
ההרצאות נוגעות בהיבטים מגוונים של חיים בריאים, תפקוד מיטבי ורווחה נפשית. מחזקות ידע, מודעות ומעורבות אישית. מעניקות כלים פרקטיים לחיים בריאים, מאושרים ואיכותיים.
5.11.24 - בריאות האדם
10.12.24 - בריאות האדם
14.1.25 - בריאות האדם
"להבין אסלאם"
מרצה: שמעון עוז
על המרצה: דוקטורט בלימודי המזרח התיכון מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחה לפוליטיקה ושינוי חברתי אצל ערביי הנגב ולאסלאם סוני. בעל ניסיון מקצועי עשיר על רקע קריירה ארוכת שנים במשרד ראש הממשלה. עמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור בבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.
תרבות האסלאם ומקורות צמיחתו - דת האסלאם מהווה יסוד מרכזי בהוויית חייהם של שכנינו המוסלמים. הטענה המרכזית אשר עומדת בבסיסה של הסדרה "להבין אסלאם" היא כי שורשיהם של אירועי ה-7 באוקטובר טמונים באופן התגבשותו הייחודי של האסלאם, בהתפתחות זרמי המחשבה בו לאורך המאה ה-20, ובתוך כל זה - בהתעצבות היחס העקרוני מצדו כלפי היהודים עוד בראשיתו.
4.3.25 - תולדות האסלאם - מהג'הליה לשיעה
8.4.25 - האסלאם - זרמים מרכזיים באסלאם
20.5.25 - 7.10 מאיפה כל הרוע הזה?
משפטים ושופטים שעשו היסטוריה
מרצה: עו"ד עידן אבואב
על המרצה: עו"ד אבואב, עורך דין פעיל מעורב בתיקים רבים, מהם בעלי עניין ציבורי. מהתיקים ומהמחקר בונה את הרצאותיו. בסדרה של 3 הרצאות נעסוק בסוגיות משפטיות מרתקות שעמדו בעין הסערה התקשורתית והציבורית.
נחשוף את מה שלא נחשף לציבור ושבאמת התרחש מאחרי הקלעים וננתח יחד עם הקהל את ההחלטות השיפוטיות שהתקבלו.
29.10.24 - השופט העליון - אהרון ברק
3.12.24 - פרשת זדורוב - מי האיש שהיה שם
31.12.24 - חוק ומשפט - סיפורים מחדר החקירות
"על אדם טבע ומה שביניהם"
מרצה: ד"ר רגב מנור
על המרצה: אקולוג ומורה דרך מטעם בית ספר שדה – שיקמים (ניצנים הישנה) והחברה להגנת הטבע.
בין האדם לטבע שסביבו ישנם יחסי גומלין רבים ושונים - מהם, האדם "מיטיב" עם הטבע ומהם שהוא פוגע בו. בהרצאות אלו נבדוק כמה אינטרקציות סביבתיות, בהן האדם והטבע נפגשים ומה שיוצא מזה, תמיד יש לו משמעויות והשלכות. ככלל אוכלוסיית העולם הולכת וגדלה, הטבע הולך ומצטמצם וההשפעות הולכות ורבות.
25.2.25 - התנהגות בעלי חיים - על יתושים וחלוצים
25.3.25 - האדם וסביבתו - קיצור תולדות האוכל
6.5.25 - התנהגות בע"ח - אדם וסביבה
בין תבונה לרגש – נגיעות באמנות המאה ה-19
מרצה: רחל ספיר
על המרצה: פעם מזמן מזמן, אחרי ארוחת השבת, אבא היה מספר לנו סיפור. כשהוא סיפר, הזמן עצר מלכת, לא עניין אותי שום דבר, הייתי מרותקת. סיפורים מופלאים, ספק אמיתיים, ספק בדיוניים, אבא שלי היה מספר הסיפורים. היום כשאומרים לי "את לא רק מרצה, את גם מספרת סיפורים", אני חושבת על אבא, מבחינתי שם הכל התחיל. סיפור, הוא כמו חץ שננעץ עמוק בלב, שם הוא נשאר.
המאה ה-19 הייתה תקופה של מהפכות, התעוררות והתנגשות בין ישן וחדש, אלה השפיעו גם על עולם האמנות. לראשונה הוקמו אקדמיות לאמנויות ונוצרו כמה זרמים חדשים ודרכי הסתכלות שונות על האדם, האמנות והאמן. ניגע בשניים: הניאו-קלאסיקה והרומנטיקה; שני זרמים, שתי תפיסות עולם.
22.4.25 - אומנות - המאה ה- 19 באומנות
10.6.25 - אומנות - המאה ה- 19 באומנות
סדרת המשך - סט הרצאות שני, אחת לשבועיים בימי שלישי בין השעות 11:30-13:00
תנ"ך – תורה – נביאים - כתובים
מרצה: אביבית סיינר
על המרצה: עוסקת במקרא כ- 30 שנה. תואר שני באונ' בן גוריון. מרצה ברחבי הארץ לקבוצות לומדי תנ"ך בכל הגילאים ובנושאים מגוונים. מדריכה ארצית למורי תנ"ך בארץ ורכזת הדרכה מטעם מפמ"ר תנ"ך.
קריאה חוזרת בטקסט המקראי מעוררת מחשבות, מעלה תהיות ושאלות של משמעות, ומייצרת דיון מחודש ורלוונטי על זהות, תרבות, חינוך, חברה, צדק, מנהיגות, תשוקה, נאמנות, אהבה וכל מה שמניע את הטבע האנושי. במפגשים נעסוק בבני ישראל. סיפור גיבושה של קבוצה זו בספרי התנ"ך. מבני ישראל - לעם ישראל. סיפורו של העם שלנו החל מסיפור יעקב עד לימי ההתנחלות. סיפורי התנ"ך: עולם ומלואו. ככל "שתחפור" בו תמצא עוד ועוד.
19.11.24- תנ"ך - מסיפור יעקב עד לימי ההתנחלות
17.12.24- תנ"ך - מסיפור יעקב עד לימי ההתנחלות
14.1.25- תנ"ך - מסיפור יעקב עד לימי ההתנחלות
25.3.25- תנ"ך - מסיפור יעקב עד לימי ההתנחלות
על פסיכולוגיה ועל התנהגות אנושית
מרצה: ד"ר אבישי אנטונובסקי
על המרצה: פסיכולוג, חוקר תרבות, צלם, מרצה ומספר סיפורים על סודות ההתנהגות האנושית למעלה מ-30 שנה. לאחר שנים רבות באוניברסיטה, אבישי הצטרף בשנת 2017 למערך בריאות הנפש בצה"ל.
ההרצאות מציגות נושאים שונים הקשורים בנפלאות ההתנהגות האנושית, כמו: מדוע אנשים אינם אומרים אמת בסקרים? האם לנוכחותם של אנשים אחרים יש השפעה על הסיכוי שנושיט עזרה לאדם טובע? אילו שיקולים, נוסף על החוק, משפיעים על קבלת החלטות של שופטים? מדוע אסור להביא מתנה לצ'יף אינדיאני ומי הוא סנט ג'ורג' קוטל הדרקון? מדוע עד ראייה מעיד בבית משפט על מאורע שמעולם לא התרחש?
3.6.25 - התנהגות אנושית ופסיכולוגיה
ארצות הברית בעידן הטראמפיזם
מרצה: ד"ר אלי קוק
על המרצה: מרצה באוניברסיטת חיפה, חוקר את הפוליטיקה והמדיניות של ארצות הברית בדורות האחרונים.
התרגלנו שנים לראות בארה״ב מעצמת-על כלכלית, תרבותית, צבאית וטכנולוגית. אך בעשורים האחרונות תהליכים מגוונים – החל מנסיקתה של סין וכלה בפערים חברתיים אדירים שתדלקו את עלייתו של הימין הפופוליסטי – מסכנים את ההגמוניה האמריקאית, ואולי את הליברליזם העולמי כולו. בקורס זה נלמד על ארה״ב בעידן הטראמפיזם.
11.2.25- ארצות הברית בעידן הטראמפיזם
25.2.25- ארצות הברית בעידן הטראמפיזם
11.3.25- ארצות הברית בעידן הטראמפיזם
פרקים על היסטוריה של המדע
מרצה: אריה פרנס
על המרצה: מרצה וחוקר בתחומי גיאוגרפיה – היסטוריה – מיתולוגיה והשילוב ביניהם. על המשותף בין גיאוגרפיה, היסטוריה, אומנות ומדעי הטבע.
יציאת מצרים ו-10 המכות, בראי המאה ה-21 - האם ניתן להוכיח בעזרת הידע המדעי וארכיאולוגי הקיים, כי 10 מכות מצרים התרחשו? כי הן היו חייבות לקרות בסדר הכתוב בתנ"ך? וחלקן עלול לקרות שנית גם היום?
בולעני ים המלח ואחרים - נכיר את תופעת הטבע "בולען", מדוע מאיימת על תושבי ים המלח? מה הפתרון? האם התופעה אינה מסוכנת באזור קרסטי/הררי? האם יש בולענים בערי ישראל? האם התופעה התגברה במאה ה-21? מה הפתרון? האם יש סכנות נוספות לבולענים ונחלי תת קרקע על אדם וחי?
22.4.25 - היסטוריה של המדע - 10 מכות מצרים בראי המדע
20.5.25 - היסטוריה של המדע - בולעני ים המלח
שירה עברית ותרבות עברית מתחדשת
מרצה: זוהר בקאל – מעיינות הזוהר
על המרצה: זוהר בוגרת האקדמיה למוסיקה. חוקרת המוסיקה בכלל והשירה העברית בפרט. מרצה, מורה ונפש מוסיקלית.
התוכנית תעסוק במבחר נושאים, כגון: הנפש הסוערת היא הנפש היוצרת, עוד מבט על שירי חנוכה, תרבות ושירה בונים מולדת.
3.12.24 - תרבות ושירה בונים מולדת.
31.12.24 - חנוכה ושירי מולדת.
28.1.25 - נפש סוערת - נפש יוצרת.
17.6.25 - מגילת רות בזמר העברי.
מסעות בעולם
מרצה: נועם בן משה
על המרצה: בעל תואר שני בביולוגיה ימית ואקולוגיה מהמכון הבינאוניברסיטאי באילת ואוניברסיטת בן גוריון. מדריך טיולי שטח, טבע ותרבות בארץ, בירדן, סיני, הודו, סרי לנקה, נפאל, טורקיה, גאורגיה, נורבגיה, מונטנגרו, גואטמלה וקוסטה ריקה.
בהרצאותיו ייקח אותנו לארצות רחוקות וקרובות, אשר לכל אחת מהן אפיון משלה ואופי משלה. אם בגיאוגרפיה, הרים, נהרות ועמקים ואם באנשיה לשבטיהם השונים.
8.4.25 - מסעות בתבל - ירדן - סודות הממלכה השכנה.
6.5.25 - מסעות בתבל - שונית האלמוגים - המלדיביים.
אומנות ואומנים
מרצה: רונית פליסטרנט סחייק
על המרצה: מרצה בכירה באמנות וספרות במוסדות שונים ברחבי הארץ. לימדה שנים רבות בחוג לתולדות האמנות, אוניברסיטת תל אביב וכיום חוקרת בבית הספר להיסטוריה, ת"א. מומחית אינטרדיסציפלינרית באמנות, היסטוריה וארכיאולוגיה.
המטרה שלי: לגרום לאנשים להתחבר להיסטוריה ולאהוב אמנות.
המלכה קליאופטרה: סודות הכוח של מלכת מצרים האחרונה דמות היסטורית שלא יורדת מהכותרות גם היום. מה היו סודות היופי של קלאופטרה אותם אנחנו יכולים ליישם גם היום? מה היה הכוח והקסם המיוחד שלה, בו נשבו גדולי המנהיגים ברומא והפך למיתוס? כיצד באמת נראתה והאם היתה כה יפה? הרצאה מרתקת על אישיות נשית בלתי רגילה, המשלבת בין הסיפורים הפיקנטיים אודותיה לבין התיאורים החזותיים שלה באמנות ובקולנוע.
5.11.24 - אומנות - קליאופטרה - מלכה מסתורית.
להרשמה לקתדרה לחצו כאן
צריכים סיוע בהרשמה?
מוקד זהב לוותיקות ולוותיקים פתוח לרשותכם בימים א'-ה' בשעות 09:00-16:00
מוזמנים להתקשר ונשמח לסייע ברישום 08-9274555
לפרטים נוספים:
דוד זקס - מנהל אקדמי 052-8361204